Miód pszczeli - Pasieka Ambrozja - miód spadziowy, mniszkowy, wielokwiatowy, lipowy - Naturalne Bogactwo Produktów Pszczelich

Choroby pszczół


Powrót


Grzybica wapienna

Jest to choroba czerwiu otwartego a w szczególności larwy trutni, głównie na wiosnę i w lata mokre Wywołują ją zarodniki grzyba otorbielaka. Larwy są przy ataku tej choroby przykryte warstwą białej do ciemnej a nawet czarnej pleśni. Zarodniki łatwo przenoszą się na sąsiednie plastry poprzez karmicielki, które karmią czerw. Innym sposobem zakażania jest błądzenie pszczół, które roznoszą zarodniki grzyba. Tak samo poprzez osłabienie rodzinuy w ulu dochodzi do rabunków i zakażeniu ulegają pszczoły w początkowych stadiach rozwoju. Pszczoły usilnie wynoszą mumie (takie twarde kawałki jak kreda) przed ul, można to szybko zauważyć i zwalczyć.

W początkowych stadiach chorobowych wystarczy podać rodzinie syrop z kwaskiem cytrynowym w stosunku 1dkg na 1l co zmieni pH i powstrzyma rozwijanie się grzyba. Zalecana jest też wymiana matki i przesiedlenie do czystego suchego ula. W przypadku zaawansowanego stanu należy pszczoły przesiedlić na węzę i podać syrop lub sytę miodową z dodatkiem wyciągu Skrzypu polnego. Na 50 l syropu używa po dwa opakowania 50 gr - parząc je w 2l wody i wlewając do syropu. Zaleca się podać na dennice 40% kwas mrówkowy do odparowania.