Miód pszczeli - Pasieka Ambrozja - miód spadziowy, mniszkowy, wielokwiatowy, lipowy - Naturalne Bogactwo Produktów Pszczelich

Przegląd miodów pszczelich:



Miód kremowy - W naszej pasiece nowością są miody kremowe. Produkujemy miody kremowe:
- Mniszkowy
- Wielokwiat Leśny
- Spadziowy
- Nektarowo - Spadziowy

Procesy produkcji miodu kremowego sa dwa: Mieszanie i Szczepienie.

Mieszanie polega na mieszaniu kilka razy dziennie świeżo pozyskanego od pszczół miodu. Mieszanie zapobiega tworzeniu się grubych kryształków. Dzięki temu miód ten nie krystalizuje na twardo i otrzymujemy miód o masłowatej konsystencji. W trakcie tego procesu nic się do miodu nie dodaje ani nic się z niego nie zabiera. Proces ten zachowuje naturalny aromat i smak miodu. Miód dobrze kremowy nie posiada wyczuwalnych kryształków, jest puszysty i ma perłowy połysk . Na jego gęstość duży wpływ ma temperatura. Optymalna temperatura przechowywania wynosi ok. 20-22°C. Konsystencja kremowa utrzymuje się przez około rok, a po upływie tego czasu miód ten zaczyna twardnieć i powoli staje się skrystalizowany (krupiec).

Szczepienie - jest szybką i prostą metodą produkcji miodu kremowego. Polega na dodaniu do świeżo odwirowanego, klarownego, płynnego miodu (patoki) skrystalizowanego (krupca) w celu zapoczątkowania kontrolowanej, drobnoziarnistej (kremowej) krystalizacji. Do płynnego miodu najlepiej jest dodać skremowany miód zeszłoroczny o idealnej konsystencji w proporcji 1 część miodu skrystalizowanego na 10 części miodu płynnego. Ważne jest, by oba miody miały tę samą temperaturę. Następnie oba miody starannie wymieszać, zwracając przy tym uwagę, by w trakcie mieszania nie wprowadzać do miodu powietrza! Znajdujące się w skrystalizowanym miodzie drobne kryształy "zarażą" swoją strukturą tworzące się w płynnym miodzie zarodki, które również pozostaną drobne. W ciągu kilku kolejnych kilku dni miód powinien być mieszany 2-3 razy dziennie, dopóki zacznie matowieć i gęstnieć. W tym momencie można zaszczepiony miód przelać do słoików. Zanim miód kremowy zostanie przeznaczony na sprzedaż, powinien się przez dwa tygodnie "ustać". W najbliższym czasie jego konsystencja nie powinna się znacząco zmieniać. Nasze miody kremowe zdobyły już wiele nagród: Miód Wielokwiat Leśny Kremowy zdobył 3 miejsce w małopolskim Festiwalu Smaku