Miód pszczeli - Pasieka Ambrozja - miód spadziowy, mniszkowy, wielokwiatowy, lipowy - Naturalne Bogactwo Produktów Pszczelich

Przegląd miodów pszczelich:

 Miód spadziowy - z drzew iglastych pozyskiwany jest przez pszczoły ze spadzi roślin iglastych takich jak: jodła świerk, sosna i modrzew. W składzie miodu spadziowego znajdują się zazwyczaj niewielkie ilości miodu nektarowego. W Polsce przeważają miody ze spadzi jodłowej i świerkowej. Miód płynny ze spadzi iglastej ma barwe ciemną, od zgniło-zielonej, poprzez brązową do prawie czarnej.Miody spadziowe ze spadzi Liściastej są zwykle Jaśniejsze od miodów Spadziowych Iglastych. Po skrystalizowaniu miody spadziowe przybierają barwe ciemnobrazową z odcieniem szarym lub zielonkawym. Miody spadziowe charakteryzują sie dużą lepkością i wiąkszą gęstością (są cięższe) w porównaniu z miodami nektarowymi. Krystalizują trudno i nierównomiernie przyjmując postać drobnokrystaliczną lub grudkowatą - dotyczy to miodów o zabarwieniu jaśniejszym. Natomiast miody ciemnobrunatne mają konsystencje niejednorodną tzn. ulegają rozwarstwieniu na część stałą i płynną. Odmiany miodu spadziowego różnią się od siebie szybkością krystalizacji wpływ na to ma zawartość trójcukru melecytozy zwanego tez cukrem spadziowym. Im wiecej tego cukru tym krystalizacja jest szybsza. Według Polskiej Normy zawartość tego cukru łącznie z sacharozą nie może przekraczać 10 %. Melecytoza ma ograniczona rozpuszczalność w wodzie. Przy suchej i cieplej pogodzie miód spadziowy zawierający dużo melecytozy może skrystalizować juz w plastrach przybierajac szare zabarwienie. Z tego powodu miód taki pszczelarze nazywają miodem kamiennym lub cementowym.