Miód pszczeli - Pasieka Ambrozja - miód spadziowy, mniszkowy, wielokwiatowy, lipowy - Naturalne Bogactwo Produktów Pszczelich

Przegląd miodów pszczelich:



Miód – słodki produkt spożywczy, wytwarzany przez pszczoły poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego lub innych słodkich soków roślinnych w przypadku miodów spadziowych . Pszczoły gromadzą go w plastrze, gdzie ulega dojrzewaniu. W zależności od surowca, z jakiego powstał miód, wyróżnia się miody:

nektarowe (kwiatowe)

spadziowe z drzew liściastych i drzew iglastych

mieszane (nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe)

Miód może mieć konsystencję gęstego płynu lub stałą, a barwę od białej, poprzez jasnożółtą aż do brunatnobrązowej w zależności od gatunku i rodzaju znoszonego nektaru ,spadzi przez pszczoły

W postaci płynnej nosi nazwę patoka

W postaci zestalonej (skrystalizowanej) krupiec

W zależności od dojrzałości i okresu miodobrania do przechowania prawdziwe miodu ulegają naturalnej krystalizacji w okresie od 3 tygodni miody nektarowe do-4 miesięcy miody spadziowe

W naszej pasiece pozyskuje się tylko dojrzałe miody z poszytych plastrów




"Co nieco o miodzie"

Mikroklimat panujący w ulu zwłaszcza obecność bakteriobójczego propolisu powoduje, że miód powstaje w prawie sterylnych warunkach. Odpowiednio odebrany i przechowywany jest bardzo wartościowym i bezpiecznym dla organizmu człowieka produktem spożywczym. Duża zawartość enzymów w miodzie powoduje, ze miód ma właściwości bakteriobójcze. Cukry proste - glukoza i fruktoza czynią miód wysoko odżywczym produktem. Zawartość substancji czynnych powoduje że miód ma właściwości regenerujące. Miód jest nie tylko odżywczy, posiada również właściwości lecznicze. Zalecany jest osobom, których organizmy uległy zatruciu substancjami toksycznymi. W profilaktyce polecany jest praktycznie dla każdego. Przechowując miód należy pamiętać aby nie narażać na temperaturę przekraczającą 42°C, unikać narażenia na wilgoć i promieniowanie świetlne. Miód powinien być przechowywany w temperaturze 6-10°C, w szczelnych naczyniach, nie wchodzących z nim w reakcje chemiczne, w pomieszczeniu bez dostępu światła.

Ważne jest jednak dla konsumenta, aby droga między ulem a konsumentem była jak najkrótsza. Najlepiej kupować bezpośrednio w pasiece lub od znajomego pszczelarza. Kupując w sklepie należy zwrócić uwagę na to z jakich terenów jest miód. Jest to ważne ze względu na zawartość pyłków w miodzie. Stosując miód jako lek na alergię musimy jeść miód z terenu gdzie mieszkamy.

Dawkowanie miodu jest zróżnicowane: inne w celach profilaktycznych, a inne w odżywczych i leczniczych. Dawkowanie profilaktyczne: 1 łyżka stołowa 1 raz dziennie. Dawkowanie odżywcze i lecznicze: 1-3 łyżki stołowe 3 razy dziennie. Dawki u dzieci takie same lecz porcje w łyżeczkach od herbaty. Miód można podawać po rozpuszczeniu w przegotowanej, ostudzonej wodzie, jak też bezpośrednio – podjęzykowo, gdyż jego wchłanianie rozpoczyna się już w jamie ustnej. Pomimo tego, że miód może spożywać każdy, to jednak u niektórych konsumentów zaobserwowano nietolerancję organizmu na miód. W takim przypadku należy zrezygnować z jedzenia miodu